Intrebari frecvente

Odata plasata comanda, cum procedam ?

Nimic mai simplu:

Pasul 1: Executati un back-up al site-ului din C-Pannel. Oricand se lucreaza intensiv la site, trebuie sa existe un back-up in caz ca apar probleme. Noi vom face oricum un back-up din interiorul wordpress prin UpdraftPlus insa e bine sa existe si unul din C-Pannel.

Cautati in interiorul C-Pannel o iconita cu "back-ups". Creati apoi un "back-up total" si un "back-up baza de date" si salvati-le in calculatorul dumneavoastra.

Pasul 2: Avem nevoie de access wordpress. Creati un username nou cu permisiuni de administrator. (spre exemplu: username - TurboWeb, parola - 12345, rol - Administrator) Puteti face asta din Users=>Add New. Aici aveti atasat un print-screen: click aici

Pasul 3: Asteptati 3 zile pentru a realiza optimizarea. In decursul acestor 3 zile, incercati sa aveti telefonul deschis sau sa fiti disponibil pe e-mail deoarece va fi nevoie sa comunicam cu dumneavoastra. De ce ?

1) Este foarte posibil sa fie nevoie de unele modificari facute din C-Pannel iar noi avem acces doar in wordpress. Aceste modificari sunt relativ simple asa ca va vom indruma pas cu pas cum sa le faceti dumneavoastra personal.

2) Unele plug-inuri vor trebuii eliminate. Multe site-uri, in special ziarele, au tot felul de briz-briz-uri care pot fi foarte daunatoare performantei sale. Trebuie sa discutam cu dumneaoastra pentru a decide care briz-briz-uri sunt cu adevarat importante si care sunt cele ce pot fi eliminate.

Pasul 4: Odata finalizata optimizarea, trebuie ca site-ul sa fie testat personal de dumneavoastra pentru a ne asigura ca totul functioneaza cum trebuie. Bineinteles ca si noi vom testa site-ul, insa dumneavoastra il cunoasteti cel mai bine si puteti observa lucruri care noua poate ne-au scapat.

Pasul 5: De acum inainte, site-ul se va mentine optimizat "automat". Tot ce va ramane dumneavoastra de facut sunt mici lucruri de mentenanta ce necesita doar cateva click-uri de mause din cand in cand + scalarea imaginilor. (scalarea imaginilor nu se poate face automat, trebuie facuta manual pentru fiecare noua fotografie adaugata pe site)

Timp de 3 luni de la finalizare optimizarii, vom oferii ajutor in caz ca apar probleme datorate optimizarii de viteza.

Este in regula faptul ca veti avea acces wordpress ?

Da, este un lucru normal si necesar oricarui urmeaza sa lucreze intensiv la site. De-a lungul timpului, deja ati oferit sau urmeaza sa oferiti acces urmatoarelor persoane:

- celor de la supportul temei pentru a rezolva diverse bug-uri

- firmei de hosting care are oricum acces C-Pannel tot timpul

- firmei de SEO

- firmei de web design

Inclusiv noi am furnizat acces wordpress celor de la supportul temei pentru rezolvarea unui bug prezent pe acest site.

Imi garantati un anumit punctaj pe Google Page Insights ?

Nu, deoarece:

1) Fiecare site are o arhitectura diferita. Nu oricine poate obtine 100/100 ca site-ul nostru.

2) Acel program de testare, desi foarte popular, este un program "sintetic" si NU REFLECTA MEREU REALITATEA. Realitatea poate fi masurata doar pe webpagetest.org (program pentru profesionisti dezvoltat tot de catre Google).

Cum verific cat de bine mi-a fost optimizat site-ul ?

Cel mai important parametru este punctajul "Speed Index" din webpagetest.org - Acesta reflecta cat de repede se incarca "above the fold content" (partea superioara a paginii). Este importanta si viteza totala de incarcare afisata in WebPageTest. Pentru a va testa site-ul pe acest program, introduceti adresa apoi selectati 9 teste (in loc de 3) si selectati o locatie apropiata de Romania (Istanbul sau Praga). Dupa terminarea testelor, in partea de sus a paginii observati punctajul "Speed Index". In partea din stanga a paginii, in dreptul testelor individuale, observati viteza totala de incarcare (sub "First View").

De asemenea, punctajul obtinut pe programele sintetice (Google Page Insight, GTmetrix, Pingdom), desi nu reflecta perfect realitatea, in mod normal trebuie sa fie cat mai mare intrucat acestea masoara daca s-au respectat bunele practici in materie de optimizari de viteza.

Pe scurt, optimizarea de viteza urmareste doua lucruri:

1) Livrarea cat mai rapida a continutului din partea superioara a paginii. Vizitatorului trebuie sa i se afiseze cat mai rapid partea de sus a paginii iar celelalte resurse trebuie incarcate pe fundal, in timp ce el petrece 1-2 secunde citind primul lucru pe care il vede pe site. Spre exemplu un site poate avea o durata totala de incarcare de 3,5 secunde, insa continutul din partea superioara poate fi afisat intr-o singura secunda. Un site optimizat trebuie sa ii livreze partea de sus a paginii foarte rapid, in timp ce restul resurselor se incarca pe fundal.

2) Micsorarea vitezei totale de incarcare a paginii. Un site optimizat trebuie sa aiba o viteza totala de incarcare mica.

Este o problema faptul ca folosesc o tema gratuita sau piratata ?

Nu, nu este nici un fel de problema. In general tine de noroc daca tema este una buna sau proasta si sunt rare cazurile in care intalnim teme "catastrofa".

Temele gratuite sunt construite de programatori incepatori pentru a castiga experienta. Acestea sunt testate de cei de la themeforest si celelalte site-uri de teme inainte de a fi puse acolo. In acest fel, nu orice gunoi ajunge disponibil pentru download.

In ceea ce priveste temele piratate, cei care editeaza codul in general modifica doar chestiuni ce tin de design, nu de functionalitate. O tema piratata poate fi la fel de performanta ca versiunea ei originala. Am intalnit clienti cu astfel de teme si nu am avut probleme.

Nici o tema nu este perfecta, toate au problemele lor. Totusi, daca aceste probleme sunt mai mari decat este normal, noi vom returna banii platiti pe optimizare si vom recomanda schimbarea temei. Astfel de cazuri sunt insa foarte rare. De asemenea, unul din cele 3 raporturi pe care le furnizam dupa optimizare este "raportul temei". In acest raport vom semnala toate problemele existente la acea tema cat si o parere despre ea. Va invitam sa trimiteti apoi acest raport dezvoltatorului temei pentru ca acesta sa le poata rezolva in viitoarele updaturi.

Website-ul demo al temei are punctaj mic pe teste. Asta inseamna ca am o tema proasta ?

Nu, in nici un caz. Spre exemplu website-ul demo al temei noastre (seowptheme.com) are punctaj mediocru pe Google Page Insights insa noi avem 100/100. Aproape toti clientii nostri ajung mai sus decat creatorii temei. Creatorii temei, desi fac o munca mai complicata decat noi, in general nu sunt capabili decat de o optimizare medie sau nici macar atat, nefiind specializati in acest domeniu.

Construirea unei teme este un domeniu ce tine de codare si de design. Optimizarea de viteza tine de relatia dintre scripturi si browser.

Cum verific daca am hosting bun ?

Un hosting bun trebuie sa aiba urmatoarele lucruri:

Obligatoriu:

- Compresie GZIP (se verifica pe GTmetrix)
- Keep Alive activat (se verifica pe GTmetrix)
- Versiune php 7+ (se verifica din C-Pannel)
- Protocol HTTP/2 (se verifica pe https://tools.keycdn.com/http2-test)

Optional:

- Maria DB 10 in loc de MySql (se verifica din C-Pannel)

Daca nu aveti aceste optiuni, cel mai probabil va trebuii sa schimbati hostingul.

Am hosting prost, ce ma fac ?

Turbo Web nu are parteneriat cu nici o firma de hosting. Preferam sa ne pastram credibilitatea. Astfel, nu recomandam un hosting anume, insa in Romania majoritatea sunt bune.

Aproape toate firmele mari de hosting romanesti ofera servicii de calitate, peste cele ce pot fi gasite pe piata internationala. Preturile sunt de asemenea mai decente decat pe piata internationala sau cea din alte tari. Nu aveti nici o scuza sa folositi un hosting prost cand majoritatea sunt ieftine si bune. Daca aveti un hosting prost, solutia e foarte simpla: il schimbati!

Firma de Web Design sau cea de SEO spune ca m-a optimizat si pentru viteza, insa site-ul este foarte lent!

Firmele de web design nu au nici o treaba cu optimizarile de viteza. Daca veti verifica propriile lor site-uri pe aparatele de testare, veti observa ca toate stau absolut catastrofal la acest capitol. Firmele de SEO, desi teoretic sunt mai mult firme de marketing, stau ceva mai bine, insa tot departe de perfectiune. Unele firme de SEO sunt capabile de o optimizare de viteza medie, insa o astfel de optimizare este net inferioara fata de ceea ce oferim noi. Cum v-ar putea optimiza la perfectie niste oameni care nu sunt ei insusi optimizati ?

Acest domeniu este unul specific. Doar niste oameni SPECIALIZATI pot face treaba la perfectie.